Anasayfa
  • RESMİ İLANLAR
  • SAMSUNSPOR
  • SAMSUN HABER
  • SİYASET
  • ASAYİŞ
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • GÜNDEM BİLİM TREND EĞLENCE EĞİTİM YAŞAM MAGAZİN ÇEVRE - ENERJİ İNSAN DÜNYA TEKNOLOJİ SEKTÖREL KÜLTÜR SANAT SAĞLIK TÜRKİYE GÜNDEMİ
  • Ara
SON DAKİKA:
00:12
Eşref Rüya Dizisi İntihal Davasıyla Gündemde
13:37
Bafra’da Tiyatro Coşkusu: Kahvede Şenlik Var Sahnelendi
13:35
Samsunspor - Sivasspor Maçının VAR Hakemi Belli Oldu
13:11
Samsun'da Gönüllü Kadınlardan Çocuklara Hediye Paketi
12:58
Atakum MTAL’den Dizeden Notaya Podcast Projesi
12:49
Samsun'da 19 Mayıs Coşkusu Başladı
12:30
19 Mayıs’ın 106. yılı: Kurtuluş Meşalesi Samsun’da Yandı
11:43
Bakan Ersoy: Eser Kaçakçılığında Artık Para Yok
11:31
Galatasaray 5. Yıldız İçin Sahaya Çıkıyor
11:20
TBMM’de HSK ve RTÜK İçin Üye Seçimi Yapılacak
11:09
Fenerbahçe En Son Ne Zaman Şampiyon Oldu?
11:08
Gazze’de Hava Saldırıları: 92 Kişi Hayatını Kaybetti
11:07
Meksika Gemisi Brooklyn Köprüsü’ne Çarptı: 2 Ölü
11:04
Bugün Benzin ve Motorine Zam Var mı?
11:02
Samsun’da Gran Fondo Heyecanı 494 Sporcu ile Başladı
10:11
Samsun'da Apartman Yangını: 3 Kişi Dumandan Etkilendi
09:32
Kredi Kartlarında Yeni Dönem Başlıyor
09:19
18 Mayıs 2025 Günlük Burç Yorumları
08:34
Duyunca Şaşıracağınız İlginç Gerçekler
07:30
Gebelik Zehirlenmesi Nedir, Neden Olur?
03:20
Xbox’tan Üç Oyuna Kısa Süreli Ücretsiz Erişim
02:18
Bu Hafta GeForce Now’da Hangi Oyunlar Var?
01:25
Rambo Serisi Gençlik Yıllarıyla Geri Dönüyor
00:12
Eşref Rüya Dizisi İntihal Davasıyla Gündemde
13:37
Bafra’da Tiyatro Coşkusu: Kahvede Şenlik Var Sahnelendi
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. TEKNOLOJİ
  3. Türk Bilim İnsanları Mikroalglerle Uzayda Karbondioksiti Oksijene Dönüştürecek
TEKNOLOJİ
Yayınlanma: 04 Eylül 2023 - 14:05

Türk Bilim İnsanları Mikroalglerle Uzayda Karbondioksiti Oksijene Dönüştürecek

Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Doktor Öğretim Üyesi Berat Haznedaroğlu, Türkiye'nin insanlı ilk uzay yolculuğu kapsamında yapılacak deneyle, mikroalglerin karbondioksiti oksijene çevirme performanslarını inceleyeceklerini bildirdi.

TEKNOLOJİ
04 Eylül 2023 - 14:05
Yorumlar
4 dk okunma süresi
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Türk Bilim İnsanları Mikroalglerle Uzayda Karbondioksiti Oksijene Dönüştürecek
Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından Cumhuriyetin 100. yılında gerçekleştirilecek Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevinde yapılması planlanan 13 deney belirlendi.

Bu deneylerden biri olan "Uzay Görevleri İçin Mikroalgal Yaşam Destek Üniteleri" projesi ile dünyada zorlu koşullara adapte olan mikroalg türlerinin yerçekimsiz koşullar altında büyüme ve dayanıklılık testlerinin gerçekleştirilmesi, metabolik değişikliklerinin incelenmesi, karbondioksit yakalama performanslarının ve oksijen üretim kabiliyetlerinin belirlenmesi için yaşam destek sistemi geliştirilmesi hedefleniyor.

Haznedaroğlu'nun yürütücüsü olduğu projede TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) ve İstanbul Medeniyet Üniversitesinden 8 bilim insanı yer alırken deney düzeneğinin hazırlanmasına TÜBİTAK Uzay Enstitüsü de destek sağlıyor.

Deney kapsamında uzaya gönderilecek 5 ayrı türde mikroalg belirlenirken, Haznedaroğlu ve ekibi, Türkiye'nin ilk uzay yolcuları Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever'e proje hakkında gerekli bilgilendirmeyi yaptı.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Haznedaroğlu, tasarladıkları mikroalg fotosentez ünitesinin, Türkiye'nin ilk uzay yolcuları tarafından 14 gün gerçekleştirecekleri görevlerinde uzay istasyonuna götüreceklerini belirtti.

Haznedaroğlu, "Uzay istasyonunun karbondioksitini zenginleştirerek migroalg fotosentetik ünitesine vereceğiz. Bu ünite içindeki, özel olarak seçtiğimiz, bizim ve Medeniyet Üniversitesi ile ortak olarak 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde Antarktika'dan izole ettiğimiz türler de dahil olmak üzere zorlu yaşam koşullarına adapte olan mikroalg türlerinin 14 gün boyunca karbondioksiti oksijene çevirme performanslarını sensörler vasıtasıyla inceleyeceğiz. Aynı zamanda yer çekimsiz ortamda mikroalglerin metabolik değişikliklerinin moleküler analizlerini yapacağız." dedi.

Hedeflerinin, bu kısa uzay misyonu çerçevesinde en başarılı mikroalg türlerini belirleyebilme, daha sonraki uzay görevlerinde de bu türlerin farklı mürettebat ve yolcu ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde teknolojik uygulamalar için geliştirilmesi olduğunu aktaran Haznedaroğlu, 20 santimetreküplük bir deneysel küpün yörüngeye gönderileceğini ve deneyin iç tasarımı, elektronik parçaları yosunların hazırlanması ve biyolojik analizler için hazırlanma adımlarına geçtiklerini anlattı.

Her iki uzay yolcusu için de uygulama ve teorik eğitim sürecinin tamamlandığını, uzayda gerçekleştirecekleri deneyin simülasyonunu laboratuvar ortamında gerçekleştirdiklerini söyleyen Haznedaroğlu, şu anda setin birleştirilme aşamasında olduklarını ve güvenlik testlerinin kısa bir süre içinde başlayacağını kaydetti.

Haznedaroğlu, örneklerin sefer sırasında zarar görmemesi için güvenlik testlerinin gerekli olduğunun, bunun tamamlanmasıyla birlikte deneyin fırlatılmaya hazır olacağının altını çizdi.

"Örnekler uzayda dondurularak korunacak"

Uzay istasyonlarında birbirinden farklı sistemlerin kullanıldığına değinen Haznedaroğlu, hava yenileme için de farklı sistemlerle karbondioksitin oksijene çevrildiği bilgisini verdi.

Haznedaroğlu, şöyle devam etti:

"Ay, Mars görevi gibi uzun görevlerde bir aksilik çıktığı, ihtiyaç oluştuğu durumda dünyadan kargonun iletilmesi uzun bir süre. Mars için 6 aylık bir süreden bahsediyoruz. Bu durumda ihtiyaçlara cevap verebilecek taze oksijen, gıda, atık suyun arıtılması, atık sulardaki azot ve fosfor gibi kirleticilerin tekrar kazanılarak uzay istasyonunda yetiştirilecek diğer bitkiler için gübre ya da hayvanlar için yem olabilmesi, değerli metallerin kazanılması, enerji elde edilmesi gibi biyojeneratif bir sistem oluşturmaya çalışıyoruz. İlk görevimizde kısa bir süre içinde bunların performanslarını belirleyeceğiz. Hedefimiz uzun dönemlerde başarılı olan türlerin farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde hazır olması."

Uzay görevinin sonunda örneklerin "RNA koruyucu" isimli bir solüsyona alınacağını, bunun mikroalglerin uzay istasyonundaki metabolik hallerini dondurarak koruyacağını ve soğuk zincirle önce ABD'ye, daha sonra da Türkiye'ye geleceğini ifade eden Haznedaroğlu, "Türkiye'de geldiğinde RNA dizileme yöntemleriyle beraber metobolik değişikliklerini, dünyadaki eş zamanlı götürdüğümüz deney sonuçlarıyla beraber karşılaştıracağız. Performansları iyi çıkan türlerimizi farklı biyoteknolojik uygulamalar için sonraki görevlerimizde kullanacağız." diye konuştu.

Atmosfer oluşumunda alglerin çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Haznedaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Dünyanın atmosferindeki oksijen oranının yüzde 5'lerden yüzde 21'lere çıkmasında algler çok önemli bir rol oynadı. Oksijen seviyesinin artmasını sağlayan algler, yaşanabilir bir atmosfer oluşumuna destek olarak biyolojik çeşitliliğin de artmasını sağlayabilir. Bu yüzden alglerin uzay çalışmalarındaki rolleri çok önemli. Türkiye Uzay Ajansı Bilim Misyonu çerçevesinde bu çalışmaları Türkiye'ye kazandırmaktan gurur duyuyoruz."

Anadolu Ajansı
Beğendim
Alkış
Sevdim
Beğenmedim
Kızgın
Hahaha
İnanılmaz
Üzgün
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Xbox’tan Üç Oyuna Kısa Süreli Ücretsiz Erişim
Xbox’tan Üç Oyuna Kısa Süreli Ücretsiz Erişim
Bu Hafta GeForce Now’da Hangi Oyunlar Var?
Bu Hafta GeForce Now’da Hangi Oyunlar Var?
cPanel Hosting: Web Sitesi Yönetiminde En Popüler Çözümlerden Biri
cPanel Hosting: Web Sitesi Yönetiminde En Popüler Çözümlerden Biri
Samsun’da Lise Öğrencilerinden İnsansı Robot ve Robot Köpek
Samsun’da Lise Öğrencilerinden İnsansı Robot ve Robot Köpek
ilan.gov.tr
Son Haberler
Bafra’da Tiyatro Coşkusu: Kahvede Şenlik Var Sahnelendi
Bafra’da Tiyatro Coşkusu: Kahvede Şenlik Var Sahnelendi
Samsunspor - Sivasspor Maçının VAR Hakemi Belli Oldu
Samsunspor - Sivasspor Maçının VAR Hakemi Belli Oldu
Samsun'da Gönüllü Kadınlardan Çocuklara Hediye Paketi
Samsun'da Gönüllü Kadınlardan Çocuklara Hediye Paketi
Atakum MTAL’den Dizeden Notaya Podcast Projesi
Atakum MTAL’den Dizeden Notaya Podcast Projesi
Samsun'da 19 Mayıs Coşkusu Başladı
Samsun'da 19 Mayıs Coşkusu Başladı
Çok Okunan Haberler
Samsunspor'da Thomas Reis'ten Sözleşmesi Bitecek İki Oyuncu Hakkında Açıklama
Samsunspor'da Thomas Reis'ten Sözleşmesi Bitecek İki Oyuncu Hakkında...
2006'lı Genç Yetenek Samsunspor Yolunda! Oyun Tarzı Osimhen'e Benzetiliyor...
2006'lı Genç Yetenek Samsunspor Yolunda! Oyun Tarzı Osimhen'e Benzetiliyor...
Kaderin Cilvesine Bak! Samsunspor 13 Yıl Sonra Sivasspor ile Rövanş İçin Sahada
Kaderin Cilvesine Bak! Samsunspor 13 Yıl Sonra Sivasspor ile Rövanş...
Samsunlu İnşaat Ustası 7 Ay Sonra Ölü Bulundu
Samsunlu İnşaat Ustası 7 Ay Sonra Ölü Bulundu
Samsunlular Dikkat! 18-19 Mayıs'ta Bu Yollar Trafiğe Kapatılacak
Samsunlular Dikkat! 18-19 Mayıs'ta Bu Yollar Trafiğe Kapatılacak
Google 25 Yılda 288 Proje Batırdı
Google 25 Yılda 288 Proje Batırdı

Ana Sayfa
RESMİ İLANLAR
SAMSUNSPOR
SAMSUN HABER
SİYASET
ASAYİŞ
EKONOMİ
SPOR
GÜNDEM
BİLİM
TREND EĞLENCE
EĞİTİM
YAŞAM
MAGAZİN
ÇEVRE - ENERJİ
İNSAN
DÜNYA
TEKNOLOJİ
SEKTÖREL
KÜLTÜR SANAT
SAĞLIK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • SAMSUN HABER
  • SAMSUNSPOR
  • SİYASET
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim